Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Śledzie z gaju to świetny dodatek do każdej świątecznej lub imprezowej przekąski. Są zawsze hitem wśród gości i są łatwe w przygotowaniu. Musisz spróbować połączenia śledzia i grzybów, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Do tego przepisu będziesz wracać wielokrotnie.
Należy pamiętać, że śledzie smakują lepiej, jeśli pozostawimy je na kilka dni. Najlepiej przygotować je co najmniej dwa do trzech dni przed podaniem. Pozwoli to wszystkim smakom lepiej się połączyć i sprawi, że danie będzie bardziej intensywne.
W tym przepisie używam śledzi marynowanych w occie (np. śledzi wiejskich), które nie wymagają moczenia. Jeśli wolisz śledzie solone lub wędzone, to możesz ich użyć. Pamiętaj, że większość tych śledzi wymaga moczenia, aby nadać im delikatniejszy smak.
Śledzie zazwyczaj moczy się przez 6-8 godzin w wodzie, zmieniając wodę co kilka godzin. Śledzie stają się delikatniejsze, gdy zastąpi się wodę, w której są moczone, mlekiem lub gazowaną wodą mineralną. W każdym przypadku płyn używany do moczenia ryb musi być zimny.
Poniższy przepis jest idealny na sylwestrową lub świąteczną przekąskę. Można je podawać same lub z małymi kawałkami dobrego pieczywa.
Jeśli chcesz nieco zaszaleć, dodaj te śledzie do większego półmiska z przekąskami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie różnych rodzajów śledzi, aby goście mogli wybrać swój ulubiony smak. Świetnym pomysłem będzie śledź z suszonymi pomidorami, śledź w śmietanie lub z orzechami, a także śledź na ostro.
Stół jest zawsze pusty, jeśli chodzi o przekąski śledziowe. Jeśli zrobisz trochę za dużo, możesz przechowywać je w lodówce przez cały tydzień. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku, aby zapobiec wysychaniu śledzi i zanieczyszczeniu ich smaku innymi produktami spożywczymi.
Gaj śledziowyPokrój śledzie na kawałki o szerokości około 2 cm. Przełożyć śledzie do miski i odstawić na bok.
Suszone grzyby gotować przez 30 minut w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedź i grubo posiekaj grzyby (możesz użyć ich wody do zrobienia bulionu grzybowego).
Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z olejem. Dusić cebulę, aż zmięknie i zbrązowieje. Dodaj czosnek w cienkich plasterkach na około minutę przed zakończeniem smażenia cebuli.
Pokrój śliwki w cienkie plasterki.
Dodaj do miski śliwki, grzyby i cebulę w oleju, na którym była smażona. Dopraw wszystko cynamonem, miodem i pieprzem. Dodaj jeszcze 1-2 łyżki oleju. Śledzie gajowego dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoika. Najlepiej "dojrzewać" je w lodówce przez około 2-3 dni.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!