Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Kuchnia koreańska ciągle zaskakuje nowymi, pysznymi daniami. Chociaż kimchi jest najpopularniejszym daniem w Korei, to jest ona również domem dla wielu innych pysznych potraw. Jajangmyeon to pyszne koreańskie danie przyrządzane z pasty sojowej gochujang oraz wieprzowiny, warzyw i makaronu. Jest to długotrwały proces, którego przygotowanie zajmie Ci sporo czasu.
Smak Jajangmyeon jest zarówno pikantny, jak i lekko słodki. Po prostu pyszne! Czujesz się głodny? Jajangmyeon jest bardzo pożywny, więc to dobry znak.
Jeśli po ugotowaniu sos stanie się zbyt rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przepis nie zawiera soli, ponieważ czarna fasola jest już wystarczająco słona. Podawaj eggmyeon w ceramicznych miseczkach w stylu azjatyckim i z pałeczkami. Do ostatecznego wykończenia dania niezbędna jest zielona dekoracja. W tej roli najlepiej sprawdzi się świeży ogórek. Dzięki niemu jajangmyeon zyska na atrakcyjności i smaku.
To oryginalne danie znajduje się w naszym wpisie na blogu Jajangmyeon, koreański przysmak
Lista sklepów:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby ugotować makaron. Po ugotowaniu makaronu nie odsączaj wody.
Posiekaj wieprzowinę i podsmaż na oleju w woku. Do mieszanki dodaj imbir, zmiażdżony czosnek i cebulę dymkę. Gdy cukier się skarmelizuje, dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię i poszatkowaną cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pastę gochujang, a także czarną fasolę.
Po ugotowaniu makaronu, dodaj na patelnię 2 łyżki wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Podawaj sos na kluski w naoliwionej misce. Udekoruj miskę paskami świeżych ogórków lub szczypiorkiem.
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!