Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Pyszne, proste i chrupiące szparagi w cieście filo przygotowuję jak tylko szparagi pojawiają się na straganach. Robię je na wszystkie moje przyjęcia i zawsze są hitem. Wiem, że żadna ilość nie zostanie na półmiskach. Właśnie z tego powodu warto zrobić ich więcej niż się pierwotnie planowało. Nawet jeśli ma to być tylko przekąska przed posiłkiem.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612326&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4894&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Ludzie często mylą filo z ciastem francuskim, które jest znacznie bardziej popularne w naszym kraju. Chociaż można je znaleźć na tych samych półkach, nie są one tym samym produktem.
Ciasto francuskie tworzy wiele cienkich warstw i rośnie podczas pieczenia. Filo zachowuje się zupełnie inaczej. Jest cienkie jak papier, nie rośnie i staje się bardzo chrupiące po upieczeniu. Najlepiej układać je warstwami. W tym przepisie warstwy zapewniają, że bułki są ciasno owinięte wokół szparagów.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4929&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);W kuchni wolę zielone szparagi, ale jest to kwestia czysto estetyczna i osobiste preferencje. Lubię zielone szparagi bardziej. Nadal możesz wybrać białą odmianę.
Czy wiesz, że białe i zielone szparagi to dokładnie ta sama roślina? Jedyna różnica polega na tym, że zielone dojrzewają na słońcu po wyrwaniu z ziemi. Białe szparagi są zawsze wykopywane w wysokich kopcach. Gdyby wyrosły ponad kopiec, zmieniłyby kolor na zielony.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=614749&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4952&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Gwarantuję, że szparagi w filo będą hitem na wszystkich przyjęciach. Najlepiej podawać je na ciepło, ale nie zaszkodzi, jeśli ostygną.
Mogą być podawane samodzielnie lub jako część stołu z przystawkami. Dobrze komponują się z prostym sosem czosnkowym, dressingiem paprykowym lub ziołowym. Spróbuj poeksperymentować z różnymi dodatkami, aby zadowolić wszystkich gości.
szparagi w cieście filo
Najpierw przygotuj szparagi. Po umyciu odetnij ich zdrewniałe końce.
Ciasto powinno być nieco krótsze niż główki szparagów.
Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
Rozłóż jeden arkusz phyllo na blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Posyp lekko serem i umieść go w pobliżu krawędzi szparagów. Zawinąć w ciasto, tworząc ciasny rulon.
Powtórz powyższe kroki ze wszystkimi szparagami. Pamiętaj, aby pracować szybko i szczelnie przykryć pozostałe arkusze filo. Filo szybko wysycha i staje się bardzo kruche.
Umieść szparagi i ciasto filo razem na blasze do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piec przez 20-25 minut, obracając je w połowie pieczenia.
Najlepiej podawać pieczone szparagi na ciepło, po tym jak trochę ostygną. Sos czosnkowy lub sos zielona bogini są doskonałymi dodatkami.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!