Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Jesteś fanem dań na bazie mięsa, ale nie jesteś pewien, co zrobić? Wypróbuj nasz przepis na wołowinę w stylu azjatyckim. Polecamy pyszne steki z udźca wołowego z sosem imbirowym i grzybami mun. Brzmi pysznie!!! I rzeczywiście tak jest, zapewniamy! Wszystko za sprawą autentycznych dodatków kuchni azjatyckiej.
Zanim przygotujesz steki wołowe, upewnij się, że masz wystarczającą ilość dobrej jakości mięsa z udźca. Powinieneś również zadbać o ryż i wszelkie inne składniki, które wzmocnią smak. Danie będziesz musiał doprawić mielonym imbirem, sosem ostrygowym, tabasco, ostrą papryką, pieprzem, olejami sezamowymi oraz odrobiną oleju do głębokiego smażenia. Na liście zakupów znajdują się wszystkie te składniki.
Większość chińskich potraw zawiera jako składnik wołowinę. Wołowinę można przygotować na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w towarzystwie ostrych sosów lub przypraw. Steki wołowe są bogate w cenne składniki, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Mają wysoką zawartość między innymi witamin z grupy B, kreatyny, żelaza i cynku. Mają też dużo białka.
Nasz przepis zawiera połączenie autentycznych azjatyckich dodatków i orientalnej wołowiny. Danie ma wyjątkowy orientalny smak i aromat dzięki dodatkowi imbiru, grzybka mun i ostryg. Steki wołowe z sosem imbirowym i grzybami mun możesz podać z ulubioną sałatką.
Mamy też dla Was radę i ciekawostkę: nie można smażyć na oleju sezamowym. Najlepiej stosować go jako dodatek do potraw.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Umieść steki w oleju o temperaturze pokojowej. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w rondlu z ciężkim dnem. Gdy steki się zrumienią, odwróć je i smaż przez 2 minuty. Następnie smażyć drugą stronę przez 2 minuty. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wymieszaj imbir i sos tabasco ze szczyptą pieprzu. Na koniec dodać 2 szklanki gorącej wody. Zmniejszyć ogień do średniego i dusić całość pod przykryciem przez 75 minut. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso.
Grzyby opłukać, a następnie zalać je chłodną wodą. Pozostawić je do namoczenia na najwyżej 30 minut. Odcedzić je i przecedzić.
Po uduszeniu mięsa dodać grzyby i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Dalej dusić pod przykryciem przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do rondla z odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu dodać zaprawę z mąki pszennej. Zredukować sos. Podawać z ryżem lub sałatkami
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!