Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Ciasto z orzechami pekan to świetna opcja, jeśli chcesz zaimponować swoim gościom i mieć smaczne ciasto podczas świąt. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Nawet nowicjusz może to zrobić. Ważne jest, aby dobrze zaplanować swoje zadania, a nie będziesz musiał spędzać długich godzin w strefie gotowania.
Pieczenie ciasta z orzechami pekan nie zajmie Ci dużo czasu, jeśli posiadasz duży piekarnik z wieloma blachami. Cienkie spody powinny być pieczone tylko przez 15-16 minut. To tylko kwestia czasu, zanim urosną i stwardnieją.
Pamiętaj, że placek z orzechami pekan jest ciastem i musi być schłodzony przez kilka godzin, aby warstwy mogły się połączyć, a wierzch ciasta zmiękł. Przygotuj ciasto co najmniej dzień przed planowanym podaniem. Ciasto może być przechowywane w lodówce do dwóch dni bez wpływu na jego smak i konsystencję.
W tym przepisie proponuję klasyczny budyń z nutą wanilii jako nadzienie. Stanowi on świetne tło dla orzechów i nie dominuje nad całością. Możesz eksperymentować ze smakiem budyniu, dodając różne przyprawy (takie jak cynamon lub kardamon) lub skórki cytrusów. Opcji jest wiele i wszystko zależy od Twojej wyobraźni.
Blaty ciasta można mrozić bez żadnych problemów, ale krem budyniowy może się rozwarstwić i stracić konsystencję po rozmrożeniu. Dlatego mrożenie ciasta z orzechami pekan może nie być dobrym pomysłem.
Dziadek do orzechówDla formy do pieczenia 25x25cm
Ciasto:
śmietana
Warstwa orzechowa
Przygotuj ciasto na ciasto pekanowe. Dodaj pokrojone w kostkę masło, przesianą mąkę i resztę składników do dużej miski lub robota kuchennego. Szybko wymieszaj w trybie pulsacyjnym lub szybko zagnieć, aby uzyskać jednorodną masę. Pracuj szybko, aby uniknąć przegrzania masy. Podzielić ciasto na trzy równe porcje.
Przygotuj trzy formy do pieczenia o wymiarach 25x25 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Można również użyć tylko jednej formy i piec blaty pojedynczo.
Wyłóż każdą formę jedną porcją ciasta, tak aby utworzyła jednolitą warstwę. Nakłuj foremki widelcem kilka razy. Umieść obie formy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez 16 minut, a następnie pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Podczas gdy pierwsze dwa blaty się pieką, przygotuj mieszankę orzechową. Roztop masło w małym rondelku z miodem i cukrem. Dodaj posiekane orzechy, gdy mieszanka zacznie wrzeć. Gotuj mieszankę jeszcze przez 3-4 minuty. Rozłóż orzechy równą warstwą na blasze wraz z trzecią częścią ciasta po ich ostygnięciu. Tę część również należy piec w temperaturze 180 stopni przez 16 minut.
Przygotuj krem na wierzch ciasta. Wymieszaj 250 ml mleka z żółtkami i cukrem, a następnie dodaj mąkę i budyń. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną dodaj do 500 ml mleka w rondelku i doprowadź do wrzenia. Mieszaj energicznie przez kilka minut, a masa szybko zgęstnieje.
Miksuj masło, aż stanie się lekkie i puszyste. Dodawaj budyń w małych porcjach. Wszystko dokładnie zmiksować, aby uzyskać gładki, kremowy krem.
Rozsmaruj połowę kremu budyniowego na jednym z blatów. Rozsmarować na nim pozostały krem, a następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułóż orzechy. Ciasto pekanowe należy schłodzić w lodówce przez noc, aby wszystkie warstwy się połączyły i smaki mogły się połączyć.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!