Nutshell

Ciasto z orzechami pekan to świetna opcja, jeśli chcesz zaimponować swoim gościom i mieć smaczne ciasto podczas świąt. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Nawet nowicjusz może to zrobić. Ważne jest, aby dobrze zaplanować swoje zadania, a nie będziesz musiał spędzać długich godzin w strefie gotowania.

Jak długo należy piec ciasto na pekan?

Pieczenie ciasta z orzechami pekan nie zajmie Ci dużo czasu, jeśli posiadasz duży piekarnik z wieloma blachami. Cienkie spody powinny być pieczone tylko przez 15-16 minut. To tylko kwestia czasu, zanim urosną i stwardnieją.

Ile dni wcześniej należy upiec ciasto pekanowe?

Pamiętaj, że placek z orzechami pekan jest ciastem i musi być schłodzony przez kilka godzin, aby warstwy mogły się połączyć, a wierzch ciasta zmiękł. Przygotuj ciasto co najmniej dzień przed planowanym podaniem. Ciasto może być przechowywane w lodówce do dwóch dni bez wpływu na jego smak i konsystencję.

Czego można użyć na wierzch ciasta z orzechami pekan?

W tym przepisie proponuję klasyczny budyń z nutą wanilii jako nadzienie. Stanowi on świetne tło dla orzechów i nie dominuje nad całością. Możesz eksperymentować ze smakiem budyniu, dodając różne przyprawy (takie jak cynamon lub kardamon) lub skórki cytrusów. Opcji jest wiele i wszystko zależy od Twojej wyobraźni.

Czy dziadki do orzechów można zamrozić?

Blaty ciasta można mrozić bez żadnych problemów, ale krem budyniowy może się rozwarstwić i stracić konsystencję po rozmrożeniu. Dlatego mrożenie ciasta z orzechami pekan może nie być dobrym pomysłem.

Dziadek do orzechów

Przepis na dziadka do orzechów

Składniki ciasta orzechowego

Dla formy do pieczenia 25x25cm

Ciasto:

  • 680 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Masło 200 g
  • 3 łyżki miodu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • Łyżka pasty waniliowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie)

śmietana

  • 750 ml mleka
  • 120 g mąki
  • Masło 200 g
  • 100 g Cukier
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy

Warstwa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g cukru
  • Pasta waniliowa, 1 łyżeczka

Jak zrobić ciasto z orzechami pekan?

Przygotuj ciasto na ciasto pekanowe. Dodaj pokrojone w kostkę masło, przesianą mąkę i resztę składników do dużej miski lub robota kuchennego. Szybko wymieszaj w trybie pulsacyjnym lub szybko zagnieć, aby uzyskać jednorodną masę. Pracuj szybko, aby uniknąć przegrzania masy. Podzielić ciasto na trzy równe porcje.

Przygotuj trzy formy do pieczenia o wymiarach 25x25 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Można również użyć tylko jednej formy i piec blaty pojedynczo.

Wyłóż każdą formę jedną porcją ciasta, tak aby utworzyła jednolitą warstwę. Nakłuj foremki widelcem kilka razy. Umieść obie formy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez 16 minut, a następnie pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Podczas gdy pierwsze dwa blaty się pieką, przygotuj mieszankę orzechową. Roztop masło w małym rondelku z miodem i cukrem. Dodaj posiekane orzechy, gdy mieszanka zacznie wrzeć. Gotuj mieszankę jeszcze przez 3-4 minuty. Rozłóż orzechy równą warstwą na blasze wraz z trzecią częścią ciasta po ich ostygnięciu. Tę część również należy piec w temperaturze 180 stopni przez 16 minut.

Przygotuj krem na wierzch ciasta. Wymieszaj 250 ml mleka z żółtkami i cukrem, a następnie dodaj mąkę i budyń. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną dodaj do 500 ml mleka w rondelku i doprowadź do wrzenia. Mieszaj energicznie przez kilka minut, a masa szybko zgęstnieje.

Miksuj masło, aż stanie się lekkie i puszyste. Dodawaj budyń w małych porcjach. Wszystko dokładnie zmiksować, aby uzyskać gładki, kremowy krem.

Rozsmaruj połowę kremu budyniowego na jednym z blatów. Rozsmarować na nim pozostały krem, a następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułóż orzechy. Ciasto pekanowe należy schłodzić w lodówce przez noc, aby wszystkie warstwy się połączyły i smaki mogły się połączyć.

Zobacz także inne przepisy na ciasta

  • Cappuccino bez pieczenia
  • Maxi King Cake bez pieczenia
  • Ciasto Kawosz
  • Ciasto Pijak
  • Sernik wiejski
  • Sernik cytrynowy

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Babka w olejuPasta z fasoli Możesz również dowiedzieć się więcej o następujących produktach: Czy umieszczenie piekarnika obok lodówki to dobry pomysł? Sernik z musem piernikowym

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl