Sernik tiramisu

W mojej głowie sernik i mascarpone to dwa różne desery. Ale gdy połączy się je w jeden smakowity przysmak, to jest to prawdziwe cudo. Ten pyszny sernik o smaku tiramisu to połączenie kremowego, puszystego nadzienia mascarpone, lekkiej gąbki i kawowego smaku tiramisu.

Ten deser jest tak dobry, że powinien być opatrzony klauzulą "jedz na własne ryzyko". Gdy raz go spróbujesz, będziesz chciał zjeść go całego! Przepis jest łatwy do wykonania, nawet dla początkujących. Przepis jest idealny do codziennego gotowania, ale będzie też gwiazdą na rodzinnych przyjęciach czy świątecznych stołach.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=606182&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4807&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jaki ser wybrać do sernika?

Istnieje wiele rodzajów sera, które można wykorzystać do zrobienia sernika, ale najlepszym wyborem jest twaróg, ponieważ ma dobrą teksturę i nadaje się do pieczenia. Do robienia serników można użyć serów śmietankowych, takich jak mascarpone i philadelphia. Dodają one delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Jeśli robisz sernik w stylu tiramisu, mascarpone jest świetnym dodatkiem do mieszanki. To jeden z głównych składników włoskiego deseru, który będzie dobrze komponował się z kawowym smakiem.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=605473&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4790&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Czego mogę użyć, aby zastąpić amaretto?

Amaretto, likier migdałowy, jest głównym składnikiem tiramisu. Nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Inne możliwości to koniak, brandy lub likier kawowy ..... Jeśli nie chcesz używać żadnego alkoholu, możesz dodać do tiramisu więcej kawy lub czekolady. Możesz również dodać aromat migdałowy do masy (sam lub z alkoholem), aby nadać jej wyrazisty smak.

Jaki rodzaj kawy jest najlepszy do tiramisu?

Najlepszą kawą do tiramisu będzie mocne, aromatyczne espresso lub kawa parzona w kawiarce. Jeśli nie masz kawy do espresso, możesz użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej. Będzie ona jednak mniej intensywna i aromatyczna niż espresso. Ważne jest, aby espresso było schłodzone przed dodaniem go do tiramisu.

if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;

Jak długo można przechowywać tiramisu?

Sernik z tego przepisu powinien wytrzymać 3-4 dni w Twojej lodówce. Należy pamiętać, że im dłużej sernik będzie przechowywany w lodówce, tym bardziej zmniejszy się jego smak i jakość. Najlepiej więc spożyć go jak najszybciej po przygotowaniu. Dobrym pomysłem, przed przechowywaniem sernika, jest przykrycie go folią spożywczą lub szczelnie zamkniętą pokrywką.

sernik tiramisu

Przepis na sernik tiramisu

Składniki na sernik tiramisu

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 60 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • 50 g drobnego cukru

Mieszanka serów

  • 750 g twarogu na sernik
  • 250 g Mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 400 ml Śmietanki 36%
  • 10 g cukru waniliowego
  • łyżeczka pasty waniliowej, lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 20 g żelatyny
  • Użyj 4-5 łyżek stołowych wrzącej wody

Bita śmietana

  • 200 ml 36% śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanki fix (9 g).

Także:

  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 250 ml espresso
  • Likier Amaretto 100 ml

Jak zrobić sernik z tiramisu?

Przygotowanie ciast biszkoptowych

Zacznij od przygotowania biscotti. Oddziel żółtka od białek. Do sztywnej piany z białek dodaj cukier i wanilię. Ubijaj wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Do masy dodać mąkę przesianą i połączoną z kakao i sodą oczyszczoną, gdy będzie gotowa. Dokładnie wymieszaj masę, aby w cieście nie było grudek.

Przygotuj dwie patelnie do pieczenia o wymiarach około 25x32 cm. Każdą patelnię wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej połowę masy biszkoptowej. Rozprowadź delikatnie, aby powstała równa warstwa. Ciasta piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20 minut lub do momentu, aż osiągną suchy patyczek. Po upieczeniu biszkoptów, pozwól im całkowicie ostygnąć.

Przygotowanie masy serowej na sernik tiramisu

Przygotować masę na sernik. Zmiksować twaróg z mascarpone i obydwoma rodzajami cukru wraz z pastą waniliową do uzyskania jednolitej masy. Ubić śmietanę, a następnie delikatnie złożyć ją do masy sernikowej na niskich obrotach.

Żelatynę zalać niewielką ilością (około łyżki) zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po 3-4 minutach dodaj do żelatyny wrzątek i mieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wlej do wcześniej przygotowanej masy serowej. Całą masę dokładnie wymieszaj.

Dekorowanie i składanie tortu

Wymieszać espresso i likier amaretto. Oba biszkopty należy w nim nasączyć. Przełożyć biszkopt do formy, w której był pieczony. Zalać go przygotowanym serkiem, a następnie przykryć drugim biszkoptem.

Do usztywnienia kremu do dekoracji można użyć śmietan-fixu i cukru. Rozprowadzić go po wierzchu tortu. Można również wycisnąć kilka ozdobnych rozetek za pomocą rękawa cukierniczego. Tiramisu udekorować startą czekoladą za pomocą tarki o drobnych oczkach. Tort odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Zobacz również inne przepisy na ciasta

  • Sernik wiejski
  • Ciasto Maxi King bez pieczenia
  • Sernik wiedeński
  • Bounty bez pieczenia
  • Kostka pomarańczowa
  • Sernik cytrynowy

Nowe Przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl