Zupa miso - dlaczego jest tak popularna i jak ją zrobić?

Zupa miso to popularna azjatycka zupa - Japończycy ją uwielbiają. W Japonii zupa miso nazywana jest "Misoshiru". Zupę miso można jeść w Japonii o każdej porze dnia, nawet na śniadanie. Dlaczego. Ponieważ jest tak prosta w przygotowaniu!

Zupa miso jest pełna kontrastów. Od mieszanki odważnych składników z łagodniejszymi, przez ciekawą konsystencję i lekkie składniki tonące w dnie po powierzchnię, aż po różnorodność kolorów - zupa miso jest pełna. Pasta miso i bulion dashi są podstawą zupy miso. Reszta to składniki budujące smak i teksturę. Pasta miso jest wykonana ze sfermentowanych ziaren soi. Daje zupie miso o wiele więcej niż tylko pełnowartościowe białko.

Jakie są najczęstsze dodatki do zupy miso? Tofu, ryby, krewetki, tofu i grzyby azjatyckie są powszechnymi składnikami zupy miso. Zupa miso jest zwykle podawana z kleistym ryżem lub makaronem. Zupa miso może być porównywana do naszego rosołu ze względu na swój bogaty smak. Możliwe jest również zrobienie wegańskiej zupy miso od azjatyckich kucharzy. Zamiast używać bulionu rybnego dashi do przygotowania zupy miso, można użyć bulionu z wodorostów kombu.

Lista zakupów:

  • 2 filiżanki bulionu dashi (przygotowanego przy użyciu proszku instant)
  • 2 łyżki stołowe pasty miso (jasnej i ciemnej)
  • Posiekana cebula dymka do posypania (zielona część).

Wybrane dodatki:

  • 150g naturalnego tofu
  • 1 łyżka suszonego, wakame alg

LUB

  • 2-3 liście kapusty białej lub pekińskiej
  • 3 grzyby Shiitake, namoczone w letniej wodzie przez godzinę, a następnie pokrojone w cienkie plasterki

LUB

  • 100g rzepy lub ziemniaków
  • 1/2 marchewki
  • 100 g surowego łososia
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Przygotuj bulion dashi, gotując 2 szklanki wody w piekarniku. Dodaj 4 łyżki stołowe bulionu rybnego instant. Dodaj do garnka wybrane przez siebie składniki i doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień i dodaj pastę miso. Albo dodaj pastę miso bezpośrednio do garnka i zamieszaj, albo dodaj do miski z nią trochę gorącego bulionu i zamieszaj przed wlaniem do garnka. Całość należy przelać do dwóch misek. Udekorować posiekaną cebulką dymką. Nie należy gotować zupy po dodaniu pasty miso. Zmieni ona swój smak i straci swoje właściwości.

- Propozycje podania:

Zupa miso zawierająca tofu i/lub wakame. Podgrzej garnek z zupą dashi, dodaj pokrojone w kostkę tofu, suszone algi wakame i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Następnie dodaj do zupy pastę miso, dymkę.

Zupa miso z kapustą, grzybami azjatyckimi - Do garnka pełnego bulionu dashi dodaj 2-3 posiekane liście kapusty i dowolne, najlepiej mniejsze grzyby azjatyckie (takie shiitake lub mun). Niech kapusta i grzyby gotują się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Gdy zmiękną, zdejmij zupę z ognia i dodaj pastę miso, cebulę dymkę i wodę.

Zupa miso z łososiem, rzepą i marchewką - Pokrój rzepę (najlepiej japońską daikon), a marchewkę przekrój na pół, a następnie dodaj do garnka z bulionem dashi. Pozwól warzywom gotować się na wolnym ogniu, aż zmiękną, ale nie będą mięsiste. Następnie dodaj kostki łososia pokrojone na kawałki 1x1 cm i podgrzewaj przez kilka minut. Dodaj do zupy pastę miso i cebulę dymkę. Posypać zupę prażonymi ziarnami sezamu.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl