Sałatka na ciepło z młodą kapustą - dla 2 osób

Sałatka z młodą kapustą - na gorąco to nie dodatek do dania głównego, ale świetne danie główne. Polskie wiosenne warzywa z azjatycką nutą i makaronem są przepyszne. Jajka i pierwsze zielone, świeże składniki z naszego regionu gwarantują wspaniały smak. Można cieszyć się bogactwem witamin z młodej kapusty, dymki, marchewki i innych warzyw. Orientalny smak sałatki z młodej kapusty na ciepło można wzbogacić na nieoczywiste sposoby, np. sosem ostrygowym, sosem sojowym, octem ryżowym. W tym roku będzie to wielki hit. Łatwo ją zrobić w domu!

Przepisem i pięknymi zdjęciami podzieliła się z nami Asia Aniszczyk. Warto śledzić jej kulinarne przygody i miłość do jedzenia na Instagramie - nomen Omen - @ilovetoeat Możemy dzięki jej uprzejmości wzbogacić swoje menu o wiosenne danie, doprawione odrobiną orientalnych przypraw. Ciesz się smakiem Azji w swojej polskiej kuchni.

Lista sklepów:

Składniki:

  • garść nasion sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki
  • 1 młoda kapusta
  • 4 zielone szparagi
  • 2 marchewki
  • 100ml oleju rzepakowego + kilka łyżek do smażenia warzyw
  • 1 łyżka płatków chili lub chrupiące chili w oliwie z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 szczypta soli
  • 250g makaronu jajecznego

Sposób przygotowania:

Uprażyć ziarna sezamu na patelni żaroodpornej, aż będą złotobrązowe. Podziel je na 2 części. Drobno posiekać białą część cebuli dymki i czosnek. Szczypiorek należy pokroić pod kątem. Kapustę pokroić na małe kawałki za pomocą mandoliny. Marchewki pokroić w poprzek na cienkie paski.

W małym rondelku rozgrzać 100 ml oleju i odstawić. W dużej misce wymieszaj posiekany czosnek, białą część cebuli dymki, chili i połowę nasion sezamu. Dodaj przygotowane składniki do dużej miski. Wymieszaj razem sos ostrygowy, ocet, sos sojowy i cukier puder.

Rozgrzej duży rondel z kilkoma łyżkami oleju. Dodaj kapustę i marchewkę. Całość posól, dobrze wymieszaj i smaż przez 10 min, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Aby zakończyć, dodaj szparagi do patelni i wymieszaj z resztą składników, aby je podgrzać.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Odcedź makaron i dodaj go do miski z sosem.

Wymieszaj makaron z podsmażonymi warzywami. Posypać pozostałymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl