Tajskie curry z kurczakiem - massaman curry

Massaman curry (czyli tajskie curry z kurczakiem) jest łagodniejsze od innych azjatyckich curry. Zawiera muzułmańskie przyprawy kupców z Persji oraz subkontynentu indyjskiego i Archipelagu Malajskiego. Należą do nich kardamon i cynamon, goździki i kminek, liście laurowe, gałka muszkatołowa. Przepisy na curry Massaman wykorzystują ziemniaki w połączeniu ze składnikami pochodzącymi z rodzimej kuchni tajskiej, takimi jak papryczki chili. Massaman curry, w przeciwieństwie do innych tajskich przepisów na curry z kurczaka, które są wykonane głównie ze świeżych przypraw.

To tajskie curry z kurczaka jest wynikiem jego muzułmańskich korzeni. Zazwyczaj przyrządza się go z kaczką, wołowiną lub dziczyzną i - rzadziej - wieprzowiną. Weganie i wegetarianie opracowali własne massaman curry z wykorzystaniem tofu.

Tajskie curry z kurczakiem zaczyna się od podsmażenia pasty curry w mleku kokosowym. Następnie dodaje się mięso, warzywa, ziemniaki lub bataty, pastę tamaryndową i sos rybny. Smak massaman curry zmieni się, jeśli pominiemy cukier. Massaman curry jest często spożywane z ryżem jaśminowym lub brązowym. Tradycyjne wersje mogą być również wykonane z pomarańczami, sokiem pomarańczowym lub sokiem ananasowym.

Lista zakupów:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 5 łyżek stołowych pasty Massaman curry
  • 1 filiżanka prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych + posiekane do podania (opcjonalnie).
  • 500g filetów z ud kurczaka, pociętych na kawałki
  • 5 łyżek stołowych pasty tamaryndowej
  • 1/2 krążka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 posiekane czerwone cebule
  • 3 laski cynamonu
  • 5 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Umieść mleko kokosowe w rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Doprowadź mleko kokosowe do wrzenia, często mieszając. Gdy mleko kokosowe się zagotuje, dodać Massaman curry w proszku. Pozwól, aby pasta gotowała się przez kilka minut, po czym ponownie zamieszaj.

Wymieszać orzeszki ziemne i kawałki kurczaka. Pozwól kurczakowi gotować się przez 5 minut, aż stanie się biały. Nie mieszaj ponownie, ponieważ mleko kokosowe sprawi, że kurczak będzie bardziej intensywny.

Wymieszaj pozostałe składniki, w tym pastę tamaryndową i rozgnieciony cukier palmowy, sól, kawałki czerwonej cebuli, laski cynamonu, liście laurowe i kawałki ziemniaków. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Przykryj garnek i pozwól mu się gotować. Podnieś pokrywę i mieszaj od czasu do czasu podczas gotowania.

Po 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli nie są, spróbuj ich i w razie potrzeby dostosuj przyprawy.

Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi (opcjonalnie). Massaman curry może być podawane jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl