Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Massaman curry (czyli tajskie curry z kurczakiem) jest łagodniejsze od innych azjatyckich curry. Zawiera muzułmańskie przyprawy kupców z Persji oraz subkontynentu indyjskiego i Archipelagu Malajskiego. Należą do nich kardamon i cynamon, goździki i kminek, liście laurowe, gałka muszkatołowa. Przepisy na curry Massaman wykorzystują ziemniaki w połączeniu ze składnikami pochodzącymi z rodzimej kuchni tajskiej, takimi jak papryczki chili. Massaman curry, w przeciwieństwie do innych tajskich przepisów na curry z kurczaka, które są wykonane głównie ze świeżych przypraw.
To tajskie curry z kurczaka jest wynikiem jego muzułmańskich korzeni. Zazwyczaj przyrządza się go z kaczką, wołowiną lub dziczyzną i - rzadziej - wieprzowiną. Weganie i wegetarianie opracowali własne massaman curry z wykorzystaniem tofu.
Tajskie curry z kurczakiem zaczyna się od podsmażenia pasty curry w mleku kokosowym. Następnie dodaje się mięso, warzywa, ziemniaki lub bataty, pastę tamaryndową i sos rybny. Smak massaman curry zmieni się, jeśli pominiemy cukier. Massaman curry jest często spożywane z ryżem jaśminowym lub brązowym. Tradycyjne wersje mogą być również wykonane z pomarańczami, sokiem pomarańczowym lub sokiem ananasowym.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Umieść mleko kokosowe w rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Doprowadź mleko kokosowe do wrzenia, często mieszając. Gdy mleko kokosowe się zagotuje, dodać Massaman curry w proszku. Pozwól, aby pasta gotowała się przez kilka minut, po czym ponownie zamieszaj.
Wymieszać orzeszki ziemne i kawałki kurczaka. Pozwól kurczakowi gotować się przez 5 minut, aż stanie się biały. Nie mieszaj ponownie, ponieważ mleko kokosowe sprawi, że kurczak będzie bardziej intensywny.
Wymieszaj pozostałe składniki, w tym pastę tamaryndową i rozgnieciony cukier palmowy, sól, kawałki czerwonej cebuli, laski cynamonu, liście laurowe i kawałki ziemniaków. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Przykryj garnek i pozwól mu się gotować. Podnieś pokrywę i mieszaj od czasu do czasu podczas gotowania.
Po 20 minutach sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli nie są, spróbuj ich i w razie potrzeby dostosuj przyprawy.
Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi (opcjonalnie). Massaman curry może być podawane jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!