Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Szukasz zamiennika karpia na wigilijnym stole? Warto nieco urozmaicić swoje codzienne posiłki. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku dorsz w panierce orzechowej. Taka panierka jest nie tylko smaczniejsza i ma niepowtarzalny smak, ale również wchłania mniej tłuszczu niż wersja przygotowana z bułki tartej. Do tego przepisu będziesz wracać wielokrotnie
Najczęstszym błędem popełnianym podczas smażenia panierowanych lub przyprawionych ryb jest ich niewystarczające osuszenie. Jeśli kupujesz mrożone owoce morza, upewnij się, że rozmroziłeś rybę w lodówce (najlepiej wieczorem przed smażeniem następnego dnia) i osusz ją papierowymi ręcznikami. Ryby w panierce należy również umieszczać w gorącym oleju. Jest to kolejny sposób na upewnienie się, że powłoka na rybie nie odpadnie.
Orzechy włoskie to najlepszy wybór do dorsza z orzechową skórką. Nie są to jedyne orzechy, których można użyć do panierki. Orzechy laskowe lub nerkowca sprawdzą się równie dobrze. Można również mieszać orzechy.
Olej słonecznikowy jest najlepszym olejem do smażenia ryb. Należy jednak zwrócić uwagę na temperaturę. Olej musi być wystarczająco gorący, aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu i odpadaniu panierki. Temperatura nie może być zbyt niska, ponieważ orzechy w panierce mogą się przypalić.
Smażona ryba jest pyszna, ale będziesz musiał poradzić sobie z zapachem, który przenika całą kuchnię. Jak można pozbyć się tego zapachu? Słyszałem, że moczenie ryby w mleku przed gotowaniem pomoże. Jeśli zdecydujesz się działać po imprezie, możesz spróbować podgrzać zioła, takie jak oregano lub szałwia, na suchej patelni. Stworzy to kadzidło, które zneutralizuje zapach. Możesz również dodać kilka łyżek octu i kilka goździków do wody w rondelku na kilka minut.
Dorsz w orzechowej panierceNajpierw przygotuj mieszankę orzechów. Posiekaj drobno natkę pietruszki i orzechy za pomocą noża lub blendera. Dodaj drobno startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
Posolić i popieprzyć rybę po osuszeniu jej papierowym ręcznikiem. Oprószyć każdy kawałek odrobiną mąki i strząsnąć jej nadmiar.
W małej miseczce roztrzepać jajko, a następnie posmarować nim rybę. Następnie mocno dociśnij orzechy do ryby. Dorsz pokryty orzechami jest gotowy do włożenia na patelnię.
Można go również upiec w piekarniku - wystarczy 15 minut w 180 stopniach (czas zależy od grubości filetów). Można też gotować w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (czas zależy od grubości filetów). Tak przygotowaną rybę podawaj z sałatką i ziemniakami.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!