Dorsz w panierce z orzechów włoskich

Szukasz zamiennika karpia na wigilijnym stole? Warto nieco urozmaicić swoje codzienne posiłki. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku dorsz w panierce orzechowej. Taka panierka jest nie tylko smaczniejsza i ma niepowtarzalny smak, ale również wchłania mniej tłuszczu niż wersja przygotowana z bułki tartej. Do tego przepisu będziesz wracać wielokrotnie

Co zrobić, aby ryba nie straciła panierki?

Najczęstszym błędem popełnianym podczas smażenia panierowanych lub przyprawionych ryb jest ich niewystarczające osuszenie. Jeśli kupujesz mrożone owoce morza, upewnij się, że rozmroziłeś rybę w lodówce (najlepiej wieczorem przed smażeniem następnego dnia) i osusz ją papierowymi ręcznikami. Ryby w panierce należy również umieszczać w gorącym oleju. Jest to kolejny sposób na upewnienie się, że powłoka na rybie nie odpadnie.

Jakiego rodzaju orzechów powinienem użyć do panierki?

Orzechy włoskie to najlepszy wybór do dorsza z orzechową skórką. Nie są to jedyne orzechy, których można użyć do panierki. Orzechy laskowe lub nerkowca sprawdzą się równie dobrze. Można również mieszać orzechy.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ryby

Olej słonecznikowy jest najlepszym olejem do smażenia ryb. Należy jednak zwrócić uwagę na temperaturę. Olej musi być wystarczająco gorący, aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu i odpadaniu panierki. Temperatura nie może być zbyt niska, ponieważ orzechy w panierce mogą się przypalić.

Jak pozbyć się zapachu smażonego wytopu?

Smażona ryba jest pyszna, ale będziesz musiał poradzić sobie z zapachem, który przenika całą kuchnię. Jak można pozbyć się tego zapachu? Słyszałem, że moczenie ryby w mleku przed gotowaniem pomoże. Jeśli zdecydujesz się działać po imprezie, możesz spróbować podgrzać zioła, takie jak oregano lub szałwia, na suchej patelni. Stworzy to kadzidło, które zneutralizuje zapach. Możesz również dodać kilka łyżek octu i kilka goździków do wody w rondelku na kilka minut.

Dorsz w orzechowej panierce

Przepis na dorsza w orzechowej panierce

Dorsz w panierce z orzechów włoskich

  • 4 porcje dorsza (każda o wadze około 150 g)
  • 80 g orzechów włoskich (obranych).
  • Pietruszka, garść
  • Skórka starta z 1/4 cytryny
  • Sól i pieprz
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki płatków pszennych
  • Olej do smażenia

Jak przygotować: Dorsz w orzechowej panierce

Najpierw przygotuj mieszankę orzechów. Posiekaj drobno natkę pietruszki i orzechy za pomocą noża lub blendera. Dodaj drobno startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.

Posolić i popieprzyć rybę po osuszeniu jej papierowym ręcznikiem. Oprószyć każdy kawałek odrobiną mąki i strząsnąć jej nadmiar.

W małej miseczce roztrzepać jajko, a następnie posmarować nim rybę. Następnie mocno dociśnij orzechy do ryby. Dorsz pokryty orzechami jest gotowy do włożenia na patelnię.

Można go również upiec w piekarniku - wystarczy 15 minut w 180 stopniach (czas zależy od grubości filetów). Można też gotować w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (czas zależy od grubości filetów). Tak przygotowaną rybę podawaj z sałatką i ziemniakami.

Zobacz także inne przepisy na ryby

  • Śledź ze śliwkami i orzechami
  • Dorsz w migdałach
  • Łosoś w cieście francuskim
  • Dorsz sous vide
  • Ryba w stylu greckim
  • Marynowane kulki rybne

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Pączki sprzed 100 latKapusta Possal Ciasto francuskieTarta Z kapustą i grzybami

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl