Od kultowego pesto do polskiego smarowidła - podstawowy przewodnik

Pesto bazyliowe, oryginalnie z Włoch, to prostota i elegancja w jednym. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak można przenieść tę popularną recepturę do...
Zobacz

Miedziany smak: wędzenie orzechów w kuchni polskiej

Orzechy od wieków są wszechstronnym składnikiem w polskiej kuchni, dodającym charakterystycznej głębi i bogactwa smakowego wielu potrawom. Wędzenie orzechów...
Zobacz

Młynki w polskiej kuchni: tradycja i nowoczesność w jednym

Współczesna kuchnia jest nieodzowną częścią codziennego życia Polaków. W miarę jak zyskujemy coraz większy dostęp do różnorodnych składników kulinarnych...
Zobacz

Tofu w sosie imbirowo-cytrynowym

Tytuł: Tofu w sosie imbirowo-cytrynowym Tofu od dawna stoi na czele listy składników kuchni azjatyckiej, ale jego popularyzacja na całym świecie sprawiła, że...
Zobacz

Pasta bakaliowa – smak tradycji z nutą nowoczesności

Pasta bakaliowa to nie tylko pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, ale także na wyjątkowy dodatek do deserów i przekąsek. Polska kuchnia, oparta na...
Zobacz

Kreatywny przepis na zdrowy serek kanapkowy z ziołowymi dodatkami

Kreatywny przepis na zdrowy serek kanapkowy z ziołowymi dodatkami Jeżeli do tej pory unikałeś robienia własnych wyrobów mlecznych z obawy przed skomplikowanym...
Zobacz

Umami w polskiej kuchni: jak wprowadzać piąty smak do codziennych potraw

Od początku XX wieku w kulinarnym świecie znane były cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Jednak w 1908 roku, japoński chemik Kikunae Ikeda...
Zobacz

Kulinarne inspiracje: smaki Azji na polskich stołach

Od kilku lat kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność w Polsce. W związku z tym rośnie zainteresowanie nie tylko specjałami znanymi z japońskich...
Zobacz